onsdag 30 september 2015

Hur röstar man?

Hur röstar man egentligen?

Beroende på vad man vill rösta på, så finns det olika svar. Om du undrar hur man röstar på tv, i Idol, i en vallokal för riksdagsval, kommunval eller hur man gör sin röst hörd så finns det olika svar på denna frågan. Men då det är en fråga som trendar så skall jag ge så många korta svar som möjligt. Men om du vill veta hur man röstar i Eu-valet eller i Sverige så finns svaren lite längre ned. Har du någon fråga eller vill dela med dig hur man röstar så får du gärna lämna en kommentar! Gör din röst hörd!

Hur man röstar i Sverige

När det är dags för att göra din röst hörd så är det dags att gå och rösta! Vid ett val i Sverige så har alla Svenska medborgare rätt att rösta. När man skall rösta i Sverige så får man ett röstkort. På röstkortet står det i vilken vallokal du skall gå och rösta i. Det står även med vilka val du får rösta i, men du får själv välja vilka partier och personer som du vill rösta på! På röstkortet står också vilka tider som din vallokal är öppen.

Vid ankomst till vallokalen så kan man uppleva att man kanske inte vågar ta av just ett röstkort, för det är folk överallt och man får en känsla av att alla bevakar en och att alla har en åsikt om vilket parti man tänker rösta på. En så länge så kan du vara glad att vi har fri rösträtt i Sverige. När man kommer till vallokalen så brukar det även stå lite olika representanter från olika partier, kolla dem inte i ögonen och prata inte med dessa. Låt inte någon påverka varken innan eller efter på vilket parti som du vill rösta på. Följ ditt huvudeller följ ditt hjärta!

Det finns jätte många valsedlar inne i lokalen. Roffa åt dig flera stycken om du upplever obehag av att folk stirrar på dig. Om du vill rösta på en speciell person så väljer du även en namnvalsedel. När du gjort detta så går du bakom en och lägger din valsedel i varje kuvert. Du får inte vika någon valsedel. Du måste stå ensam bakom skärmen, men jag tycker att det är märkligt. För det är svårare och lättare att bli uthängd för vilka röstkort man tar utanför skärmen. När du gjort detta så går du in och lämnar av dina röster i en låda.

Glöm inte att du troligtvis röstar någorlunda anonymt i Sverige!

Hur man röstar i eu valet

Hur man röstar på nätet

Valsedlar

Gul: Valsedeln för val till riksdagen Blå: Valsedeln för val till landstinget Vit: Valsedel för val till kommunen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar