onsdag 30 september 2015

Nya sedlar Sverige

Nya sedlar och mynt i Sverige

Nu kommer de första nya sedlarna. Vi kommer att få nya sedlar i valörerna 20, 50, 200 och 1000 och de släpps redan på Torsdag. Behovet av nya sedlar har varit ganska stort för de tidigare sedlarna har haft för lite säkerhetsdetaljer. Men var de gamla sedlarna verkligen så dåliga? Sedelförfalskning i Sverige har ju faktiskt alltid varit ganska vänligt/lågt. I dag så är 80% av all handel via kort, det betyder att det fortfarande finns en del av oss som fortfarande använder kontanter.

nya sedlar


Men då är den stora frågan? Vilka är de som envisa att använda kontanter? Varför tar man ut kontanter när man kan betala med kort och är det verkligen rätt att regeringen inte säger nej till att vi skall avverka träd för att få fram nya sedlar, bränna de gamla sidorna och fortsätta med den konsumtion som förstör vår natur?

De första pengarna kommer alltså vara giltiga att handla med från och med den första oktober 2015, men detta är bara den nya tjugo-lappen och Och i denna artikel presenterar jag bilder på sedlarna, kritik, information om säkerhetsdetaljer, ang. förfalskning, motiv och övrig information jag tycker att folk bör veta om de nya sedlarna och mynten som blir giltiga i år.

Nya sedlar säkerhetsdetaljer och förfalskningar

Man säger att våra 25 år gamla sedlar behövdes moderniseras för att vi ska kunna upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar. Om detta är den enda anledningen till att man tog fram de nya sedlarna så hoppas jag att politikerna skäms. Den påverkan på vår miljö alla dessa nya sedlar har är helt sjukt onödig, för problemet med förfalskade sedlar i Sverige är minimalt, ett större problem/anledning skulle i så fall vara kvalitén på sedlarna - men där tror jag nog alla håller med om att de var förvånansvärt bra! Det är ju inga US:Dollars vi har här utan Svenska högkvalitativa sedlar!

Nya sedlar 2015 och 2016

De nya sedlarna som kommer ut och blir giltiga för handel den 1:a oktober 2015 är de nya 20-kronorsedel, 50-kronorsedel, 200-kronorsedel och 1000-kronorsedel. Den som vill skaffa sig de nya 100-kronorsedeln och 500-kronorsedeln kommer att få vänta i ett helt år, nämligen till den 3:e Oktober 2016.

Hur ser de nya sedlarna ut

Så hur ser de nya sedlarna ut? På varje ny sedel så kommer det att finnas ett personporträtt på framsidan och en natur- och miljömotiv som är kopplat till personen på framsidan på baksidan. Så inte bara kommer våra pengar att se ut som frimärken som kapitalister kommer att samla på utan de kommer även att fungera som en marknadsföringsbräda för kultur och Sverige. Den som har utformat de nya sedlarna är formgivaren Göran Österlund.

Nya sedlar motiv och personer

Valör: 20 kronor Person på sedel: Astrid Lindgren Natur/miljömotiv: Småland
Valör: 50 kronor Person på sedel: Evert Taube Natur/miljömotiv: Bohuslän
Valör: 100 kronor Person på sedel: Greta Garbo Natur/miljömotiv: Stockholm
Valör: 200 kronor Person på sedel: Ingmar Bergman Natur/miljömotiv: Gotland
Valör: 500 kronor Person på sedel: Birgit Nilsson Natur/miljömotiv: Skåne
Valör: 1 000 kronor Person på sedel: Dag Hammarskjöld Natur/miljömotiv: Lappland

Kritik mot nya sedlar

  • Onödigt vid övergång till kontantfritt samhälle
  • Skadan tillverkning av sedlar (papper) har på vår natur är skadlig
  • Litet problem med tidigare förfalskningar
  • Manliga valörerna har större värd än de kvinnliga
Det roligaste och mest dumma med detta är att här är de tre anledningar som ges för att vi skall ha nya sedlar: Bättre förfalskningsskydd, Lägre hanteringskostnader och Minskad miljöbelastning.

Att säga att miljontals nya sedlar skulle minska miljöbelastningen är ju bara stor idioti. Det är lika idiotisk som hav- och miljö-organisationer som säger att vi måste fiska mera för ett hållbart fiske.

För er som inte vet: Fisken är på väg bort och vi är körda.  

nya tjugo sedlar
20 kronorssedel, Astrid Lindgren, Småland

nya 50 kronor sedlar
50 kronorssedel, Evert Taube, Bohuslän

nya hundra lappar sedlar
100 kronorssedel, Greta Garbo, Stockholm

nya 200 sedlar
200 kronorssedel, Ingmar Bergman, Gotland

nya femhunda lappar sedlar
500 kronorssedel, Birgit Nilsson, Skåne

nya tusen lappar sedlar
1000 kronorssedel, Dag Hammarskjöld, Lappland

Bilderna är från Riksbanken. Ni kan läsa mer om mynt och sedlar på riksbankens hemsida.

Vad som är ännu värre är att ingen vet det verkliga utfallet på vad de nya mynten kommer att kosta att producera. Det skall produceras på allmänhetens efterfrågan på mynt och de aktuella metallpriser. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar